04/01/2018 Onderzoekers hebben twee grote fouten ontdekt in de chips die in bijna alle computers, smartphones en servers zitten.

hackerMet de twee lekken, die Meltdown en Spectre worden genoemd, kunnen hackers data stelen die de computer op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's.

Wat is het risico?
Met zowel Meltdown als Spectre kan een aanvaller toegang krijgen tot de data die een computer op dat moment verwerkt. Dat varieert van wachtwoorden en foto's tot documenten en tekstberichten. Een aanvaller moet wel eerst malafide software op een computer krijgen voordat degene toegang krijgt tot alle informatie in het computergeheugen. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer een phishingmail te sturen met de gevaarlijke software als bijlage.

Hoe bescherm ik mijzelf?
Het belangrijkste advies is: updaten. Beveiligingslekken worden meestal gedicht door een update voor jouw besturingssysteem of softwareprogramma te installeren. Daarom is het belangrijk om altijd de laatste updates te installeren. Niet alleen van je Windows pakket, maar vooral ook de (verouderde) Office versies 2007, 2010 en 2013.

10/11/2017 Toetsenborden van laptops zijn vaak viezer dan wc-brillen en zijn daarmee haarden van bacteriële besmetting.

De grootste broeihaard van bacteriën? Automatisch denk je aan een toiletbril. Niets is minder waar. Hier vind je de infectiehaard: Het toetsenbord

Een Brits onderzoek onderstreepte dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat de vervuiling van de toetsenborden door eten bij je PC/laptop. En door met ongewassen handen na toiletbezoek weer achter de computer te gaan zitten. Klik hier voor handige reinigingstips en denk dus goed na alvorens je een gebruikte laptop aanschaft!

1/11/2017 Update Windows 10 Fall Creators Update

Hadden we net voor de zomer de Creators update, het is nu alweer tijd voor de volgende grote update van Microsoft Windows 10. De naam is blijkbaar goed bevallen, want deze keer is er voor gekozen om de naam hetzelfde te houden. Op een kleine toevoeging na dan. De nieuwe update heet de Fall Creators Update. In het Nederlands Herfst Makers Update. Het versienummer van de update is 1709.

Het installeren van de Fall update kan net zoals de eerste Creators Update op een aantal manier. Je kunt hem zelf met behulp van de Windows 10 Upgrade advisor handmatig installeren of je kunt wachten totdat hij wordt aangeboden via de automatische update functie van Windows 10. Via deze manier is het niet te zeggen wanneer de update bij uw computer aangeboden wordt. De uitrol wordt namelijk uitgesmeerd over een aantal maanden. Je kunt er ook voor kiezen om voor een schone installatie te gaan, om zo de nieuwste versie (1709) via de Media Creation Tool te installeren.

De meest eenvoudige manier is echter via Windows Update. Dit gaat als volgt: Klik op de Startbutton en daarna op Instellingen en vervolgens op Bijwerken en beveiliging. In het updatescherm wat nu opent klikt u op nu bijwerken. Uw Windows 10 computer gaat nu controleren of er beschikbare updates zijn voor uw computer en laat je dit weten.


13/10/2017: Microsoft stopt de ondersteuning voor Office 2007 en Outlook 2007.

office 2016Je Outlook 2007 zomaar ineens in het Zweeds? Gebruikers van deze verouderde software wordt aangeraden te upgraden naar nieuwere versies.

De ondersteuning voor Office 2007 en Outlook 2007 stopte op 10 oktober, precies 10 jaar nadat ze oorspronkelijk gelanceerd werden. Office 2007 blijft gewoon werken, maar er komen geen patches en veiligheidsupdates meer voor uit. Dat betekent dat eventuele lekken vrijuit misbruikt kunnen worden. Het is dan ook verstandig om de overstap te maken naar nieuwere varianten.

Voor Outlook 2007 ligt de zaak wat lastiger. Office 365-abonnees moeten er rekening mee houden dat ze geen mails meer kunnen sturen vanuit het mailprogramma, vanwege een nieuw protocol voor verzenden en ontvangen van mails dat niet door Outlook 2007 wordt herkend.

En nu?
Microsoft zelf heeft het liefste dat je de oversteek maakt naar Office 365. Je krijgt dan toegang tot het hele Office-pakket inclusief Outlook, die helemaal up-to-date is en dat nog lang blijft. Maar dit kan op abonnementsbasis van ongeveer 99 euro per jaar.

Heb je dat liever niet, dan kun je ook investeren in een eenmalige aankoop van een Office 2016-licentie. Voor meer info, bel of e-mail PC Ronnie.