12/04/2018: Facebook privacy ellende? Pas je instellingen aan! Enkele tips:

Installeer Privacy Badger
Als je surft met Google Chrome of Firefox, kun je Privacy Badger installeren. Privacy Badger bekijkt op elke webpagina welke trackers (volgers) hij kan uitschakelen zonder dat je er last van hebt. Het gaat razendsnel, automatisch en je hebt er als gebruiker geen last van.

Installeer HTTPS Everywhere
Deze kan je installeren in Google Chrome en Firefox. HTTPS Everywhere zorgt ervoor dat je browser altijd een beveiligde website opvraagt. Zo kan je niet zomaar worden afgetapt terwijl je bijvoorbeeld een formulier invult op een webpagina. Als een pagina geen beveiligde verbinding heeft, krijg je automatisch een waarschuwing.

Pas je Google instellingen aan (google account)
Dat doe je met Google Mijn activiteit. Druk op die pagina op de drie puntjes bovenin het scherm en kies dan voor 'Activiteitsopties'. Hier kan je aangeven wat Google van je mag weten. Zo kan je aangeven dat Google moet stoppen met het opslaan van je locatie, web- en app-activiteit, je apparaat gegevens, YouTube-geschiedenis en meer. Hoe meer je uitschakelt, hoe minder je wordt gevolgd.

Wat je ook moet doen: Klik helemaal onderaan de pagina op Advertenties, en op die pagina die je daarna krijgt op 'Afmelden voor meer advertenties'. Je wordt dan verwezen naar een website waarop je je kan afmelden voor allerlei bedrijven met gepersonaliseerde advertenties.

Pas je Facebook instellingen aan
Mocht je op Facebook blijven, ga dan naar de website van Facebook. Klik in de blauwe balk bovenin beeld op het pijltje naar onderen. Klik dan op Instellingen. Daar vind je 'Apps en websites'. Je ziet er alle websites en apps waarin je bent ingelogd met je Facebook-account. Verwijder er alle diensten die je niet meer gebruikt. Die hebben daarna geen toegang meer tot je Facebook-informatie en Facebook ook niet meer tot de apps.

Tik ook 'Advertenties' aan. Daar vind je 'Advertentie-instellingen'. Zet de eerste twee instellingen op 'Uit' en bij de laatste op 'Niemand'. Als je dat wil, kan je bij de andere opties in de Advertentie-instellingen adverteerders, interesses en jouw informatie uitschakelen. Adverteerders mogen je dan niet meer lastig vallen op basis van je interesses.

Verwijder de Facebook-app, gebruik de mobiele website
In de Facebook-app meet Facebook meer dan tweehonderd gedragingen (!) van je. Hoe lang je naar een bericht kijkt en in welke mensen je bovengemiddeld geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld. Maar om de app te gebruiken, moet je ook allerlei toestemmingen geven. Bijvoorbeeld tot de camera van je smartphone, de microfoon, het fotoalbum, je locatie en meer. Zo kan Facebook die informatie altijd raadplegen. Zeker als je de stappen hierboven hebt gevolgd, kan Facebook veel minder informatie van je 'stelen' als je de mobiele website gebruikt. Bijkomend voordeel: het doet wonderen voor de batterijduur van je smartphone.

Bron: Bart Breij RTV Noord


29/03/2018: Nederlandse slachtoffers zijn jaarlijks miljoenen kwijt aan oplichters

Nederlandse slachtoffers zijn jaarlijks miljoenen kwijt aan oplichters die beweren namens Microsoft een computerprobleem voor ze op te lossen. Justitie en bedrijfsleven willen nu samen deze praktijken verstoren. De hoop om ook daders te kunnen pakken, is echter klein.

Jong, hoogopgeleid maar wel ontfutseld van 9000 euro door iemand die hem wijsmaakte dat hij onmiddellijk maatregelen moest nemen om zijn computer en bestanden te redden. Het lukte dankzij een gelikte babbeltruc en doortrapte psychologische trucs die ervoor zorgden dat het slachtoffer net even niet goed oplette toen hij dacht enkele euro’s over te maken. Terwijl hij hoopte zijn proefschrift te redden, transfereerde hij in werkelijkheid zijn spaargeld naar India.

Het is natuurlijk erg dat zijn geld weg is, zegt het slachtoffer dat op het podium op een congres in Rotterdam over de Tech Support Scam was geïntroduceerd als Tom Jansen, maar in werkelijkheid anders heet. De manier waarop daarmee werd omgegaan door zijn bank, ING, was echter helemaal ‘bizar’, zei hij. Die meldde hem vrijwel direct dat hij niet hoefde te rekenen op compensatie.

Nadat hij op advies van de Fraudehelpdesk de bank verzocht snel de transactie te laten bevriezen, stuitte Jansen echter op traagheid, onwil en smoezen over privacy en protocollen bij ING, zodat de fraudeurs er met zijn geld vandoor konden gaan. Ton Wiemans, manager fraudeonderzoek en operaties bij ING laat weten dat zijn bank met de klant in gesprek gaat.

‘Jansen’ is niet de enige. Vorig jaar zijn in Nederland bijna 2000 mensen het slachtoffer geweest van deze vorm van fraude, die bekend staat als de ‘tech support scam’: mensen die worden gebeld namens personen die zeggen te bellen namens Microsoft, om ze op slinkse wijze geld af te troggelen. Zo’n zes miljoen euro werd er vorig jaar zo in Nederland verdonkeremaand.

Hoewel ouderen wel vaak de grootste schades oplopen, is het zeker niet een probleem van hun generatie. In de helft van de gevallen zijn millennials het slachtoffer, bleek uit cijfers van Microsoft.

In Rotterdam sloten het ministerie van Justitie, Microsoft, banken en telecom- en internetproviders een convenant om samen het probleem aan te pakken. Over het oppakken van de daders ging het niet eens. Die zijn vaak niet te achterhalen en worden vaak in landen als India vermoed. “Cybercrime is een van de topprioriteiten van dit kabinet’, zei minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), een van de ondertekenaars van het convenant.

Zorg voor een goed beveiligde PC of laptop voorzien van de laatste Windows 10 en Office 2016 versie. Let op: oude Windows en Office versies worden nauwelijks meer voorzien van updates, waardoor je een groter risico loopt.


05/03/2018: Andermans pc laten minen (bitcoins) levert miljoenen op

MOSKOU - Computers van nietsvermoedende mensen inzetten om virtueel geld te ’minen’ kan heel lucratief zijn. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky. Het bedrijf deed onderzoek naar een paar groepen ’miners’. Een bende had 10.000 computers besmet om geld te verdienen. Dat leverde ze in zes maanden tijd ongeveer 7 miljoen dollar op, omgerekend 5,7 miljoen euro, aldus Kaspersky tegen nieuwssite Threatpost.

Mensen die aan ’cryptojacking’ doen, kapen computers van anderen. De rekenkracht van die computers wordt stiekem gebruikt om de complexe formules achter virtueel geld op te lossen. De computers doen het werk, de beloning daarvoor is voor de hackers. Zaak is dus om je PC/laptop te voorzien van de laatste Windows en Office versies om de kans op besmetting door malafide bendes te voorkomen.


04/01/2018: Onderzoekers hebben twee grote fouten ontdekt in de chips die in bijna alle computers, smartphones en servers zitten.

hackerMet de twee lekken, die Meltdown en Spectre worden genoemd, kunnen hackers data stelen die de computer op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's.

Wat is het risico?
Met zowel Meltdown als Spectre kan een aanvaller toegang krijgen tot de data die een computer op dat moment verwerkt. Dat varieert van wachtwoorden en foto's tot documenten en tekstberichten. Een aanvaller moet wel eerst malafide software op een computer krijgen voordat degene toegang krijgt tot alle informatie in het computergeheugen. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer een phishingmail te sturen met de gevaarlijke software als bijlage.

Hoe bescherm ik mijzelf?
Het belangrijkste advies is: updaten. Beveiligingslekken worden meestal gedicht door een update voor jouw besturingssysteem of softwareprogramma te installeren. Daarom is het belangrijk om altijd de laatste updates te installeren. Niet alleen van je Windows pakket, maar vooral ook de (verouderde) Office versies 2007, 2010 en 2013.


10/11/2017: Toetsenborden van laptops zijn vaak viezer dan wc-brillen en zijn daarmee haarden van bacteriële besmetting.

De grootste broeihaard van bacteriën? Automatisch denk je aan een toiletbril. Niets is minder waar. Hier vind je de infectiehaard: Het toetsenbord

Een Brits onderzoek onderstreepte dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat de vervuiling van de toetsenborden door eten bij je PC/laptop. En door met ongewassen handen na toiletbezoek weer achter de computer te gaan zitten. Klik hier voor handige reinigingstips en denk dus goed na alvorens je een gebruikte laptop aanschaft!


13/10/2017: Microsoft stopt de ondersteuning voor Office 2007 en Outlook 2007

office 2016Je Outlook 2007 zomaar ineens in het Zweeds? Gebruikers van deze verouderde software wordt aangeraden te upgraden naar nieuwere versies.

De ondersteuning voor Office 2007 en Outlook 2007 stopte op 10 oktober, precies 10 jaar nadat ze oorspronkelijk gelanceerd werden. Office 2007 blijft gewoon werken, maar er komen geen patches en veiligheidsupdates meer voor uit. Dat betekent dat eventuele lekken vrijuit misbruikt kunnen worden. Het is dan ook verstandig om de overstap te maken naar nieuwere varianten.

Voor Outlook 2007 ligt de zaak wat lastiger. Office 365-abonnees moeten er rekening mee houden dat ze geen mails meer kunnen sturen vanuit het mailprogramma, vanwege een nieuw protocol voor verzenden en ontvangen van mails dat niet door Outlook 2007 wordt herkend.

En nu?
Microsoft zelf heeft het liefste dat je de oversteek maakt naar Office 365. Je krijgt dan toegang tot het hele Office-pakket inclusief Outlook, die helemaal up-to-date is en dat nog lang blijft. Maar dit kan op abonnementsbasis van ongeveer 99 euro per jaar.

Heb je dat liever niet, dan kun je ook investeren in een eenmalige aankoop van een Office 2016-licentie. Voor meer info, bel of e-mail PC Ronnie.